Sista samtalet.
”Jag: Kan man använda sig av uttrycket att jag har ’gått in i väggen’ och behöver jag förklara för andra vad som har hänt?”

Kuratorn: Man kan säga det så, men även förklara det som utmattningssyndrom. Du bestämmer själv om vad du vill berätta, det är inget måste. Om du vill berätta lite kort kan du utgå från några ord som bäst beskriver din erfarenhet/händelse.”

Jag har aldrig gillat uttrycket ”gått in i väggen”, det känns som en nedvärdering och en förenkling över vad man har gått igenom. Som en etikett som ger en annan bild av personen, då det faktiskt kan vara olika för varje individ i avseende till hanteringen/mängden av stress & ångest, de fysiska symtomen men även hur omständigheterna såg ut innan kroppen fick nog.

I samband med detta hade jag redan en hobby pågående men som skulle få utveckla sig mer när jag bestämde mig för att börja dela med mina erfarenheter och känslor genom detta.
Hur förmedlar jag? Jo, genom figurfotografi. Ibland är det bilden som bär den största delen i budskapet och vid andra tillfällen är det texten till bilden som bär och stärker budskapet. Ämnet som jag oftast lyfter upp är mental ohälsa.
Arbetet med vissa bilder kan variera, dels för att det kan kännas påfrestande ibland att uttrycka ens känslor samt fördjupa sig i det, men det kan även vara en lättnad efter att det är klart.
Bilderna jag delar med mig är dock inte alltid i en seriös ton, då jag även försöker flika in komiska inslag i relation till mitt mående eller hur samhället ser ut idag.
Samtidigt som det är ett ren nöje att få syssla med figurfotografi så kan det ibland bli rätt tufft när man är mitt inne i det under en längre period, till slut försvinner spänningen och fantasin så att det blir ganska ensidigt. Ibland får jag påminna mig själv att ta en paus.

Idag mår jag bättre än vad jag har gjort tidigare, det kanske inte syns ibland men det är sant. Visst vissa dagar kan kännas otroligt påfrestande och belastande, både i ens privatliv och professionella arbetsliv, men jag vet hur jag ska bemöta och hantera situationerna i jämförelse till hur jag gjorde det för cirka 5 år sedan. Jag måste våga uttrycka mig själv, jag måste framföra mina åsikter när det behövs, men framförallt tillåta mig själv att stanna upp vid hektiska stunder.

Figurfotografin har ju givetvis en stor positiv inverkan till hanteringen av mitt mående, men jag har även andra intressen (musik, film, löpning, chiliodling), och framförallt min familj som stöttar och gör dagarna mycket bättre. Älskar er.

 


Foto: Dennis Carvajal Herrera

Följ gärna Dennis på Instagram. Hans konto @pepitocarnvalj är suveränt bra!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d