2006 startade #metoorörelsen genom Tarana Burke, men det riktiga startskottet gick hösten 2017 när Alyssa Milano anklagade Harvey Weinsten för sexuella övergrepp. Det blåste en förändringens vind genom hela världen, en nyttig sådan. Som alltid så slog pendeln lite väl hårt ibland. Men i stort sett så tyckte jag att det skedde en nödvändig sanering.

Jag tror hur många kvinnor som helst jämte mig kan berätta hur det är att bli mansplainad. Något som jag faktiskt tror att män har svårt att förstå, och tycker att vi överdriver. Jag gillar teknik, fast jag är en kvinna 🙂 Och kan nämna hur många gånger som helst när vi varit inne i teknikaffärer där personalen per automatik vänt sig till Terje. Att riva gamla könsbarriärer tar tid, det köper jag hur lätt som helst. Fast det innebär inte att jag gillar det. Tvärtom, jag blir irriterad, och känner mig förminskad.

Att jag har funnit löpningen som ett sätt att må bra har väl inte undgått någon. Ett par gånger i veckan är jag ute och springer, och min kropp mår bättre än den gjort på många år. Även humöret har fått en kick – jag känner hur endorfinerna verkligen sprätter omkring sitt välmående hos mig! Det gjorde att jag skaffade mig en träningsklocka för några år sedan. Det är ju enormt mycket lättare att titta på armen, än att kränga fram mobilen hela tiden. Den klockan var ett kanonköp! Eftersom 2019 är ett år då vi fyller jämna år beslutade vi oss för att göra en uppgradering av vår klocka – alltså köptes en nyare variant in. Ganska omgående visade min klocka helt andra värden än Terjes nya klocka. Eftersom jag är hyfsad på teknik gjordes en första felsökning/uppgradering hemma. Hjälpte inte. Eftersom Terje och jag har exakt samma inställningar, så testade jag hans klocka också. Men nej, min klocka visade fortfarande fel värden. Den fick skickas in. Efter några dagar kom den tillbaka, i samma skick. Och det var då det intressanta började.

Efter ett påpekande till företaget att felet kvarstod, så fick jag till svar att: ”när jag diskar, stryker och lagar mat så förstår klockan att jag inte tränar, och då blir det mindre aktivitet än tidigare. Men att min mans resultat beror på hans personliga inställningar.” Öh va?!?!?!

Som sagt, har vi verkligen inte kommit längre? Jag trodde det var klockan det var fel på, och inte jämställdheten? (Tack min goa arbetskompis, för det inspelet 🙂 ) Man tror inte att dessa liknelser över huvud taget existerar efter 2017 års metoorörelse. Man kan också undra hur jämställdhetsperspektivet är på företaget där jag köpte klockan. Formuleringen är lite olycklig kan man säga 🙂 Undrar vad som hänt om jag gått ut och tvättat bilen, hade mina värden blivit annorlunda då? Eller om Terje hade diskat? 🙂

Pulshöjande/träning?
Icke pulshöjande/icke träning?

Min puls har definitivt höjts vid kontakt med företaget. Och klockan är tillbakaskickad – sedan får vi se hur jag gör framöver. Jag trodde i alla fall att vi kommit lite längre i våra könsroller och vårt tänk. Det har vi i alla fall gjort i vårt hem. Jag är värdelös på att baka bullar, det gör Terje hundra gånger bättre än mig. Fast inköp av kameraprylar, och andra teknisk apparatur sköts av mig. Jag gillar´t!

Jag tror många män tittar på inlägget, skakar på huvudet och tror att jag hakat upp mig/tar illa upp/ inte kan släppa en oförrätt. Vet ni, det handlar inte om det en enda sekund. Så länge vi tiger, sväljer och accepterar att behandlas såhär kommer det att fortsätta. Och jag godtar inte att förminskas en enda minut till.

/Maria, skapare av ett oräkneligt antal hemsidor, tekniskt begåvad i största allmänhet, kvinna – men spytrött på förlegade könsroller.

2 reaktioner på “Har vi verkligen inte kommit längre?”

  1. Det är nu eller aldrig så stå på dig! Du har både teknisk kunskap och ordets formulerande kunskap!

    1. Åh! Så glad jag blir! Visste att du skulle förstå mitt budskap! Jag kommer att kontakta företaget igen, vill bara se så att returen ”går igenom” 🙂 🙂 Tål inte att bli förminskad!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.