”Jag är kvinna, mamma, feminist och lärare i precis den ordningen. Jag lyssnar till namnet Susanne, men Sussi funkar också bra. Kvinnan är liksom jag, min personlighet, vem jag är. Henne måste jag sätta först har jag fått lära mig. Det låter kanske självklart eller tvärtom, egoistiskt. Men tro mig, när man i hela sitt liv försökt vara alla till lags och ställa upp överallt så tog det för mig stopp en dag, för ett antal år sedan. Bara så där. Pang! Efter att ha varit vidbränd i flera år och ignorerat det, så fanns jag nu i statistiken över psykiskt ohälsa, jag var utbränd, eller drabbad av utmattningssyndrom som det faktiskt heter. Då fick jag lära mig att ta hand om den ”lilla” Susanne och mina egna behov. Det är väldigt svårt, och jag är inte fullärd ännu.

Mamma är jag, 24 timmar per dygn, vilket de allra flesta mammor faktiskt är. Det är liksom inget som går över bara för att barnen upphör att vara barn. Det är liksom något väldigt fint att få vara med och ta ett stort ansvar när en får låna ett par individer under 18 år och ansvara för att de ska få goda värderingar och strategier för att som vuxen förhoppningsvis klara sig bra resten av sitt liv. Men vet ni mammor, good enough räcker, långt.

Då kommer vi till den femistiska delen av mitt varande då. Att vara en stark kvinna, alltså en kvinna som utrycker åsikter och tar en plats i det offentliga rummet får ta stryk. Ja, hjälp vad stryk jag fått ta, och då menar jag inte fysiskt stryk utan verbal sådan eller utsatt för olika härskartekniker. Det var mycket svårare att våga bemöta detta när jag var en ung kvinna, eller ens förstå att det var det jag var utsatt för. Det är med glädje jag ser de unga kvinnor idag som tar platsen i offentligheten och står upp för kvinnors rättigheter, såsom Linnéa Claeson och Zara Larsson. Det inspirerar andra unga kvinnor att våga göra detsamma, att våga stå upp för rätten till sin kropp och sitt intellekt.  Det ger mig hopp om framtiden. Fortsättningsvis tänker jag att fortsätta att kämpa emot män som kallar mig för ”lilla gumman” eller på annat sätt försöker förminska mig på endast de grunderna att jag är kvinna. Det handlar helt enkelt om att de mänskliga rättigheterna gäller även kvinnor. Så mammor, och inte minst pappor, se till att uppfostra era söner i den andan så att de inte växer upp till en man som skickar ”dick pics” till kvinnor som inte efterfrågat detta. Läs sagor för dem med kvinnliga hjältar, diskutera och ta striden, se till att de får schyssta värderingar.

Är man ett yrke eller arbetar man som något? Arbetar en för att leva eller lever en för att arbeta? Ibland kan nog en identitet falla samman med yrkesvalet, säger jag då, när så att säga yrkesvalet även är ditt intresse. Det är såklart inte nyttigt när arbete och fritid flyter ihop allt för mycket, det har jag ju personlig erfarenhet av som jag skrev om i början. Men det där med pedagogik och elevers lärande och hur vi, som möter eleverna bemöter desamma och kan utmana alla elever, från deras egen utgångspunkt, det är så förbannat viktigt och blir aldrig tråkigt, anser jag. Att se en elev lyckas och vara nöjd med sin egen insats, eller observera en klass när något svårt ska läras in och en grupp elever tillsammans kommit fram till en bra lösning på problemet, det är värt allt! Att bedöma och betygsätta elever är ett vansinnigt svårt arbete. Men föräldrar, debattörer och vanliga förstå-sig-påare har dagligen åsikter om hur (illa) vi utför vårt jobb. Men hur ofta hör ni kommentarer om att civilingenjörens arbete bara är fullt av kaffedrickande och att vilken idiot som helst kan utföra jobbet? Eller att bilbyggarna på Volvo aldrig får byggt några bilar? Tycker ni att jag är onyanserad? Det är oftast de kommentarer vi lärare får också. Visst behöver många lärare bli bättre, som i alla yrken, men vi kan inte sparka alla lärare för det, bättre att fortbilda de vi har. Alla gör ett hästjobb, jag lovar er. Men att arbeta som lärare är inget kall, det är en profession, dock är det ett av världens bästa jobb.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.