Under Åmåls fotofest anordnades en workshop i Streetphotography. Bra gatufotobilder är en njutning att se, men att ta dom är värre. Det gäller ju att kunna ”se” situationen, och att kunna fånga den. På två röda sekunder… 🙂 Jag brukar kunna se dessa tillfällen, men agerar sällan på dom 🙂 Alltid en liten stund för sen!

I alla fall. Vi träffades i gamla Tingshuset i Åmål för en genomgång. Det är ju det där med lagar om fotografi på allmän plats. Det kan ju bli lite surt om man fotar fel person. Inte kul att få kameran mellan ögonen. Nu är det så att det mesta faktiskt är tillåtet – vilket Mats gick igenom.
Sen sade karln: ”Nu går ni ut på stan och fotar, vi syns om två timmar – och då ska ni ha med er ett porträtt…” VA?!?!?!?! Man skulle ju helst fota någon okänd person också. Hallå eller?! Där och då ville jag nog bryta för dagen, men jag är inte bra på att ge upp… 🙂

Alltså, ut på stan it is!


Inget porträtt, men jag hann upp med kameran! 🙂

Sedan gällde det att skrapa upp det lilla mod jag hade…*urk*


Kändes helt okej att fråga Björn, och han ställde upp direkt!


”Ebbe på torget”. En institution i Åmål. Han har funnit jämt känns det som. Jag hade funderat på att fotografera honom redan innan denna kurs, eftersom man inte vet hur länge denna verksamhet är kvar. En släkting till mig jobbade hos honom på 50-talet, så jag visste hur jag skulle börja samtalet med honom. När jag växte upp så pratade ”di gamle” mycket om jobbet hos honom. Alltså klev jag fram och frågade om jag fick fota honom. Det var inga problem, tvärtom. Omslagsbilden är faktiskt första bilden jag tog, och jag är så himla nöjd med den! Den fångar Ebbe precis som han är. Det var som att personligheten fångades av kameran på nåt sätt. Känslan när man får till en sån bild är skön. Man kan liksom stoppa ner kameran och gå hem sedan. Och hur var det Mats sade? Ett porträtt? Done! 🙂

Fast det var inte riktigt dags att samlas än, så jag drev omkring lite till…


Och hittade Morgan och Håkan 🙂

Och sedan dagens linslus…


Här hade jag nog kunnat börja, och sedan fylla ett helt minneskort – inga problem att ställa upp på bild här inte. Å andra sidan, jag tror att det det fler än jag som stannade här…

Att fota streetfoto i Åmål är en utmaning. Staden är inte stor, och om du skickar ut 10 fotografer som ska ta ett porträtt, så kan jag lova att stan blir ännu mindre… 🙂
Fast jag är så himla nöjd med porträttet på Ebbe, så jag kan ta det. När jag ska välja ”årets bild” i år, så vet jag att den bilden kommer att hänga med länge. Såpass nöjd är jag… 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.