Ja, herregud som det blev.. 🙂 Tänk att den där resan till Stockholm 2013 skulle utmynna i att Åmåls kommuns kulturpris går till vår fotogrupp för vårt arbete med att dokumentera Åmåls Bluesfests första 25 år!
I juni 2013 skulle jag, Terje, Tony och Mimmi lämna tillbaka bilderna från Åmåls fotofest till Leif-Erik Nygårds och Paul Hansen. Efter en hysteriskt rolig resa (åk bil med fotografer får du se…”Ett träd, ett träd, ett träd – STANNA BILEN!”) så beslöt vi oss för att bilda en fotogrupp. Vi träffades ju alltid ändå. Lika bra att göra något bra av det. Att få vara med om detta är nog ett av mina bättre ”beslut” i livet.

Hösten 2015 påbörjade vi arbetet med Bluesboken. Vi träffades varje torsdag på Studieförbundet och jobbade med boken. Bildgallring, texter – you name it! 100.000 bilder skulle ner till 300, och det tog tid! Detta var verkligen ett grupparbete, det har varit blod, svett och tårar från oss alla.


Som sagt, jag älskar denna grupp – men vi är helt ostyriga. Jag är därför lite nervös för själva prisutdelningen, se bara denna bild som vi tog på vår julavslutning 2015. Gissa hur lång tid det tog att få till en någorlunda normal bild. Samtidigt gillar jag denna bild så mycket för den visar hur vi är som grupp.  Det är heeeeelt omöjligt att styra upp oss, och få oss att gå i samma riktning samtidigt. Heeeeelt omöjligt… 🙂 🙂 🙂 (På denna bild ser ni också ”lite löst folk” från Studieförbundet Vuxenskolan 🙂 )

Året innan såg bilden ut såhär 🙂


Ja, jag vet att vi borde haft en bild på julkrubban eftersom det är den högtiden, men erkänn att denna bild är rätt kul 🙂 Vi har vissa idéer om nya bilder, men vi har inte kunnat enas om motivet än (det var ju det där med att få alla att dra åt samma håll samtidigt 🙂 ) Men jag lovar, när vi enats kommer resultatet att bli kanonbra! (Inlånat folk även på denna bild som ni ser 🙂 )


En bild från arbetet med boken. Här är vi inne på slutspurten, och det korrlästes artister från 25 år, gjordes inledningstexter och annat på Åmåls grafiska. Det var mer än en kväll som avslutades efter elva på kvällen. Långa arbetsdagar blev det. Ändå är det inte det jag minns. Det som gör att jag istället sitter och ler är bland annat denna bild 🙂 Samt det som följde efter… (vägen tillbaka till datorerna kan ske på många sätt, transportmedlen skiftade 🙂 )

Samtidigt är det dessa jag vänder mig till om jag behöver hjälp med idéer gällande fotning! Om jag har fastnat helt och hållet i ”tänket” med mina bilder är det dessa jag pratar med. Jag får alltid bra svar, och de utmanar mig som fotograf, och hjälper mig att tänja på gränserna. Alltid! Idén jag hade med min fotning från början faller alltid, men jag har istället fått mycket bättre tankar av Tiltarna! De får mig att tro på mig själv och att våga.


Det var det där med att vara ostyriga ja… 🙂 Priceless försäljning av Bluesboken i parken vid Kulturmagasinet 🙂


Här har vi kommit så långt som till releasen av boken! Lätt att umgås med okomplicerade människor!

Vad jag vill säga är…

Grattis till oss, till alla fantastiska personligheter i denna grupp! Ni kan driva mig till vanvett när vi ska åt ”samma håll” och det ska samordnas grejor – men ni är något av det bästa som hänt mig och jag njuter av våra stunder ihop! Vi ska gotta oss riktigt denna dag – och efter allt arbete vi lagt ner så är det otroligt kul att få denna uppskattning!
Tiden efter att tillkännagivandet har varit fantastisk, och jag förstår att det är många som anser att vi är värda detta pris. Och det tycker vi förstås själva också 🙂

/Maria, Tiltphotogroup 001

Värdelöst vetande: Hörde av någon för ett tag sedan att ”Fotoklubbar är sista utposten för manlig härskarteknik”. Tyck vad ni vill om det, personligen anser jag att det finns en gnutta sanning i påståendet. Det är därför extra roligt att Tilt består av 5 kvinnor och 4 män. Just sayin´… 🙂

2 reaktioner på “#throwbackthursday”

  1. Grattis! ?? Förstår att resan från foto till bok har varit fantastisk rolig, jobbig och underhållande! ? Sen få pris för det, måste va pricken över i! ?Vilken härlig grupp att vara med i! ? Väldigt underhållande läsning som alltid Maria! ? kram

    1. Man trodde ju inte precis att vi skulle bli prisade för boken. Det var en riktigt rolig bonus faktiskt! Och så kul att få för allt slit som det var att göra boken. Många långa timmar blev det….?
      Stor kram!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.