”Patos. Det var ordet jag fick av Maria. Jag fick tänka länge på varför och hur, och en del handlar faktiskt om uppmärksamhet.
Om vi går en tid tillbaka i tiden när min morfar levde så fick jag oerhört mycket uppmärksamhet. Jag älskade att vara med honom, han lärde mig att dyka, jag sjöng och han spelade gitarr, han hjälpte mig när jag övade fiol och en massa annat. Det finns ju en hel del fel jag gjort under mitt liv men när jag gör något som jag känner är bra så önskar jag att han funnits här och många gånger så tänker jag faktiskt på att det är för att hans skull, om han nu finns här någonstans i livet efter, som jag till viss del gör saker för. För att han skulle ha varit stolt!

Men att få uppmärksamhet är inte egentligen min ”grej” även om jag mår gott utav det när jag väl får det. Faktum är att det är lättare om jag får det för något som jag kan dölja mig bakom så uppmärksamheten flyttas från mig och till det jag gjort eller skapat, som till exempel en bild.
Jag har alltid haft starka åsikter men kanske inte vågat stå för dom, jag är rädd för att säga fel, inte ha tillräckligt på fötterna, återigen för att fokus ska hamna på mig och jag ska tappa fotfästet. Rödfärgen i ansiktet kommer direkt, jag flackar med blicken och vill helst bara försvinna. Varför drar jag ens upp det här? Jo för att jag VILL säga saker, jag VILL bli hörd, jag VILL göra skillnad men jag kan inte göra det med ord, inte med fina politiska ord, inte med korrekt svenska och då försvinner min trovärdighet, får jag för mig i alla fall.
Bilder för mig betyder så mycket, jag kan prata för dom för att de berör mig, det finns en tanke bakom de bilder jag vill förverkliga.
Ta ” Bara Underbara”, utställningen med nakna kvinnor som visar hur vi faktiskt ser ut. När den idén kom till mig märkte jag på våra döttrar att utseendefixering fanns, var kom den ifrån och varför?
Jag blir rädd och samtidigt arg över att lite mage, rynkor, små läppar och inte fasta bröst är vackert. Att massmedia, sociala medier och så vidare bara sprutar ut bilder på kvinnor med extremt fylliga läppar, inget magfett och silikonbröst. Reklam för antirynkkrämer, plastikkliniker och alla andra sorters behandlingar för att man ska se ung och vacker ut. (Eller njae inte direkt. Till slut blir det patetiskt…)
Pias kropp, där hennes ena bröst fattas för att hon fick sin cancerdiagnos, men hon ler och är glad över att resan som fick ett lyckligt slut, spelade mer roll än bröstet som fattas, det ger perspektiv.

” En promille hopp” gjorde jag i frustration när en ung kille dog på grund av att det fanns alkohol och droger med i bilden, än en gång en händelse där det faktiskt kunnat vara ett av mina barn som haft oturen att hamna i den situationen. Bilderna visar olika saker som hänt och som händer i ett liv med droger och alkoholmissbruk, som är så vanligt runt omkring oss.

Så för att gå till frågan som jag fick inför det här, så handlar det en del om uppmärksamheten och om att vilja göra mig hörd i för mig viktiga frågor som jag inte kanske kan prata om på rätt sätt, men som jag kan visa med bilder. Och så klart för min älskade morfar Gunnar <3″

7550

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.