Jag har i flera år varit sugen på att göra en fotovariant på ”Så mycket bättre”. När jag lyft detta förslag förut, så har jag mest fått lite fnysningar, och ”det går inte”….MEEEEEEN…..Förra året hade vår fotogrupp julavslutning. Det bestämdes att vi skulle ha temadagar. En månad per person. Där var min chans ju! Då är det ju jag som bestämmer temat, och då gör jag precis som jag vill! Ha!

Redan dagen efter avslutningen kom jag på vad jag ville göra. Nu jäklar skulle det bli ”Så mycket bättre”! Det som jag fick fundera på var mer hur jag skulle lägga upp det. Men efter att jag funderat lite, så kom jag på upplägget, och var vi skulle vara. För att få en bra bilddiskussion krävdes det ju att vi alla skulle se samma bild. Jag tycker att man lär sig så mycket på bildanalys. Faktiskt minst lika mycket som man lära sig när man fotar. Därför kändes detta tema viktigt för mig. Det var också viktigt att vi såg samma bild, så jag kollade med fiket XO i Åmål eftersom de har tv på övervåningen. Inga problem! Det var dessutom lite dubbelt fiffigt – jag är ju mycket bättre i min matallergi, men det är fortfarande krångligt med maten. XO vet vad jag tål… 🙂 Så, så fick det bli!

Jag hade tänkt mig att ha en riktig egotripp på min dag, men min kloke karl tittade på mig och sade: ”Vad ska DU göra då? Ska inte du tolka nån?” Han hade en poäng där….Så under året som gått har jag passat på att tolka de andras fotostilar. Det har varit en intressant resa. Vi säger ofta att vi alla 8 kan fota samma sak, men bilderna ser helt olika ut. Så är det verkligen! Men faktum är att vi har en alldeles egen stil….

Men vi börjar med de andras tolkningar av mig!

Först ut var Terje! Här är den bilden han valde att tolka:

Marias
Mina älskade träd. När jag inte ”går igång” när vi är ute och fotar, så brukar jag alltid fota skakisar. Då vaknar jag till!

Terjes tolkning…

Terjes
En skakis från ett dansgolv på en fest vi var på nyligen. Snitsig lösning av Terje. Var lite bekymrad för att de andra skulle ”apa efter” mina bilder, istället för att göra en egen tolkning. Jag blev jätteglad att se att de flesta hade gjort en alldeles egen tolkning!

Så var det Tonys tur. Han hade hittat en gammal bild jag tagit på Not Quite i Fengersfors.

Marias bild

Av Tony fick jag två tolkningar….

Tony cover 1
Detta var bilden han hade som förstaval. Gillar den jättemycket…

…men gillar bild två ännu mer…

Tony cover 2
Jag gillar att bilden innehåller både känsla av rörelse, men att mittendelen ändå har skärpa. Det är något i bilden bakom Anders som känns helt magisk. Ögat dras hela tiden till väggen vid dörren. (Sorry Anders.. 🙂 ) Det här är sånt man inte kan förklara, utan bara känner…I alla fall, en bild jag gillar mycket!

Det blev så småningom Lenas tur. Jag hade funderingar på vilken bild hon skulle välja, men hade aldrig trott denna…

14001851_10211016597197821_2140681769_o
En bild jag tycker otroligt mycket om. Som togs under den där magiska decembermånaden, när jag inte var utanför vårt kök på en hel månad. Stod och fotade maniskt.. 🙂 Det finns en anledning till att denna bild är omslagsbilden på min gillasida. Den står för så mycket för mig…

Detta är Lenas tolkning…

14037977_10211016537876338_427397223_o
Helt underbar! Det här är en sådan där bild som borde upp på väggen, och det som fångar min blick här är de två prickarna i kulorna som återkommer i bilden hela tiden…Snyggt!

Så var det Tess tur. Hon sade såhär: ”Jag visste direkt vilken bild jag ville göra!” Blir man nyfiken då? Jepp! Jag funderade på om hon skulle ha gjort nån variant av mina duschbilder, och kände att jag fick nåt vilt i blicken… 🙂 Det var ju då jag bland annat pajade min fjärrkontroll, kan inte förstå att de där tekniska prylarna inte håller för att duschas med.. 🙂 Men nej, det blev denna bild…

IMG_9937-kopiamusikfs
Från vår fotande tjejgrupp för några år sedan. Vi fotade och bloggade. Varannan vecka hade vi temafotning. Så himla kul det var! Den där bekvämlighetszonen sprängde man varannan vecka.. 🙂 När vi hade tema musik hade jag hört en låt med Timbuktu, som hetter ”Strö socker på mig”. Alltså riggade jag för den fotningen…
Gode tid, för att sockret skulle synas i bild var man tvungen att hälla sockret! Försök att få 2 kg socker över dig ska du få se hur behagligt det är! 🙂 På hälften av bilderna syns jag inte på. Kändes som att jag skulle kvävas och backade ”ur bild”. Skulle även försöka att se lite sexig ut på bild ( 🙂 ) och öppnade munnen lite. Ingen bra idé kan jag säga…Stängde den snart igen, och förblev osexig… 🙂
I alla fall…

Så här blev Tess bild!

_00N7567
Me like a lot! Dessutom var hon betydligt smartare än mig i valet av livsmedel… 🙂

Så var det Anders tur. Han hade valt denna bild…

Marias haksläpp
Från det otroligt pinsamma, men egentligen väääääldigt roliga ögonblicket i Polen. Jag och Terje var på en resa i Wroclaw. I denna stad samlas alla på torget, där det är otroligt mycket aktivitet. Jag blev tuffare och tuffare i min fotning, men satt ändå på en restaurang och försökte smygfota denna man. Han såg precis allt jag gjorde, som ni ser. Jag tog bilden, ser detta resultat och var så generad att jag var blålila i ansiktet. Shit, så pinsamt det var – men i efterhand otroligt roligt! 🙂

Såhär ser Anders tolkning ut…

19072016-DSC_2422
Han hade flera varianter, men valde fotot med mobiler eftersom den påminde om mig. Förstår inte vad han menar… 🙂

Det var två stycken som hade förhinder när vi träffades. Lisa hade skickat sin bild tidigare. Detta är alltså min bild:

10156857_10210142850985575_9527762_n
Ja, jag är ju lite svag för både träd och skakisar.. 🙂

Här är Lisas tolkning…

13977901_10210142851025576_765079721_o
Jag är extra svag för vänstra hörnet i denna bild, det är där blicken hamnar hela tiden. Snyggt i alla fall Lisa!

Mimmi skickade också en bild, men skrev såhär och gjorde mig jätteglad:…”ditt fotande är för mig att fånga det enkla på ett snyggt sätt och att se saker som bara finns där och få till bilden…” Så himla glad jag blev av detta! Mimmi skrev att hon tyckte att speglingar är lite ”jag”. Det är det… 🙂 Så min bild ser ut såhär:

14030714_10154491752487472_1645300020_n
Tagen under en promenad på Österlen….

Mimmis tolkning blev en riktig goding från Lofoten…

14037451_10154491754467472_1738556332_o
Älskar de orange stråken i bilden! Eftersom det är en speglingsbild gillar jag ju förstås hela fotot!

Så skulle då jag tolka de andra. Vi har ju faktiskt våra egna stilar. Jag hade med mig bilder, som för mig speglade de andras fotostil. Men jag sade inte vems bild det var. Det fick de gissa själv 🙂 Jag hade ju fördelen att jag kunde förbereda mig och fota ”de andras bilder” i 8 månader.

-0467
Anders. Ordet som kommer för mig när jag ser hans bilder är Oklanderlig. Hans bilder är alltid perfekta. Skärpa, bildbehandling…allt! Jag såg det så tydligt när vi hade vårt arbete med bluesboken. Hans bilder är 100%. Alltid. Ingen väg att åka är för lång för Anders. Han kommer alltid. Utan att veta det, så gav han mig ett nytt ord under vår lördagsträff. Tackar för den Anders, och fnissar fortfarande! 🙂

-1568
Lena. Trygg som porträttfotograf. Som alltid levererar otroligt goa´porträtt på barn och bröllop. I hennes bilder ser jag närvaro. Jag kan ofta se vilka bilder som är hennes, eftersom hon har en speciell stil. Hon har förmågan att jag som betraktare känner att jag ser nåt unikt. En ovanlig förmåga. Tror sig inte kunna fota naturbilder, men Lena – det kan du! 🙂 Hon är för mig en trygg person som alltid levererar – och som jag kan luta mig emot. För att få till denna bild lånade jag Elins lilla kille Levi.

-3900
Mimmi. Så fel så att det blir rätt. En Mimmibild har ”fel komposition”, och det är precis det som gör hela bilden. Jag tror att hon brinner lite mer för porträttfoto, vilket hon gör bra – men önskar att hon kunde se sin kapacitet i makrofoto, det är precis där hennes udda bildkompositioner kommer fram. En tjej med otroligt mycket idéer som inte ”är rädd för fan själv….” Och hon får saker gjorda, håll i hatten när hon är på det humöret!

-4913
Lisa. ”Tiltar” ofta sina bilder. (Alltså lutar kameran) och det blir klockrent! Är den av oss i vår fotogrupp som utvecklas snabbast. Faktiskt i raketfart. Jag tror inte att hon inser hur duktig hon är. Men det kommer jag att säga till henne. Har en otroligt blick för detaljer och kort skärpedjup. You go girl! Kommer att följa denna tjej med spänning!

-4948
Terje. Ordet grafisk kommer för mig. Det finns ingen i vår grupp som är så skicklig på att se grafiska mönster och linjer som Terje. Det är mer än en gång som jag kommit hem från våra fototurer, och har lust att slå karln i huvudet med kameran. Han ser kompositioner som ingen annan ser. Han är heller inte rädd för att leka i bildbehandlingen av bilden och få snits där också. Även otroligt skicklig på porträtt. Han vet inte om det, men när han visar sina bilder ler jag – men på insidan morrar jag! 🙂
När jag visade denna bild och frågade vem av oss jag syftade på blev så blev det precis som jag trodde. Man gissade på Terje, eller Tony, de är lite lika på vissa områden…. 🙂

-5119 kopia
Tony. Jag har en favoritbild hos Tony, där han fotat en kille som heter David, vid en grafittivägg. Det var därför busenkelt att komma på hur jag skulle skildra Tonys bild. Denna herre säger ofta: ”Jag är ingen naturfotograf”, vilket han får höra. Fast ändå ”sitter” hans naturbilder som en smäck. Jag tror du vill vara som oss Tony… 🙂 Har en otrolig blick för detaljer, som knockat mig mer än en gång. Tror sig vara hård, men är en liten mjukis. Jag ser igenom dig Tony… 🙂

-5088
Tess. Här kommer orden patos och engagemang i samma mening. En tjej som engagerar sig, och har ett otroligt stort hjärta. Har ett stort mänskligt engagemang, och det märks i hennes bilder. Hon fotar som bäst när hon brinner. Tess har en bild liknande denna på sin hemsida, men där har killen en vit hoodie. Eftersom Tess bilder för mig skildrar ”djup”, så behövde tröjan vara svart….Annars hade känslan blivit glättig, och det hade inte stämt. Med Tess har jag haft de djupaste samtalen, men även de roligaste kvällarna i mitt liv. Speciellt en – avslutningsmiddagen på Fotofesten pratar vi fortfarande om i vår grupp. Tess närvaro på den festen betydde mycket för mig!  🙂 🙂 🙂

Är otroligt glad för att jag bestämde mig för att köra detta tema. Jag lärde mig massor efter vägen, och jag hoppas att de andra lärde sig en del om mig. Att detta tema inte var det enklast tänkbara, är jag medveten om – men vem har sagt att livet ska vara enkelt? 🙂 Jag tror dessutom att man lär sig mer om man får ”spänna bågen” med jämna mellanrum. Under åren har jag gått några högskolekurser inom foto. En del av dom har varit i ämnet bildanalys, och det är de kurserna som gett mig mest. En av de bästa lektionerna jag haft var när vi hade bildanalys med hjälp av kartongbitar, som placerades på olika sätt. Helt otroligt – men om det berättar jag om en annan gång.. 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.