Den här semestern bestod av att hjälpa till inför bluesfesten (i alla fall en av oss), sälja bluesboken, hjälpa till lite efter bluesfesten och Forsbackaveckan i golf. Det gällde liksom att ta vara på stunderna, och att hitta på nåt när vädret tillät. Sånt där kan faktiskt vara lite kul. Bara åka iväg, och åka dit näsan eller bilen pekar.

Jag är medlem i en grupp på Facebook som heter ”Värmland i bilder”. Inte dum alls. Man får massor med tips på intressanta ställen bara en liten bit hemifrån. Ett ställe som dyker upp där med jämna mellanrum är Kalkstenssjön i Persberg (Filipstad). Vattnet är verkligen knallblått! Vi stack iväg en dag sista veckan på semestern. Det var en dag när det var sådär ”lagom” varmt=lätt att bära på en kameran en hel dag.

-4890
Såhär blå är sjön. På riktigt. Bilden är alltså inte datormanipulerat på nåt sätt. Det som jag däremot inte väntade mig var att det faktiskt var lite svårfotat…

-4892
Jag har inte en enda bild därifrån som jag är nöjd med. Försökte se bilder med mönster i, eller nåt som jag kunde ”ta tag i”. Men nix…

-4898
Den här är väl den som jag är mest nöjd med…

Det är lite svårt att hitta denna sjö. Jag trodde att den skulle vara synlig från vägen. Det är den inte. Det kan väl hända att man får blunda lite på vägen dit. Verkade stå ”tillträde förbjudet” nånstans. Hade lite svårt att läsa just där.. 🙂

Vi åkte upp till själva fabriken för att se om man kunde fota sjön ”uppifrån”. Gick inte heller, det är inhägnat. Men är man ute för att fota, så är man…. 🙂

-4902

Vi hade hört talas om att i närheten av kalkstensfabriken, så skulle det finnas ett par övergivna hus. I min hjärna så såg jag framför mig två små hus. Det kunde inte vara mer fel…

-4932-3
Det är två sådana här hus. Mitt i ett samhälle! Helt otroligt.

Man visste ju inte hur nedgånget det var, så vi var rätt försiktiga när vi gick in…

-4954
Allt i huset är sönderslaget. Tyvärr. Trots det var det otroligt fascinerande att gå där.

-4941
Återigen lite svårt att fånga hur nedgånget det var, men det syns säkert.. 🙂

-4966

-4939
Det är lite svårt att ta in hur man kan låta ett förfall av ett hus gå såhär långt….

-4956
Vi stannade längre vid detta hus än vi vid Kalkstenssjön. Man kunde liksom inte ta in att detta låg i ett existerande samhälle. Vi är ju ett gäng som åker på utflykt med jämna mellanrum, och känslan (har inte bevis 🙂 ) är att dessa övergivna samhällen är mer vanliga i Värmland än i Dalsland. Vad beror det på?
Jag fick mer vatten på min kvarn när åkte därifrån, och bestämde oss för att ta en sväng in i Molkom. Fast samhället är större än Persberg, var känslan precis likadan. Titta bara på detta stationshus…

-5008
Nej, ingen positiv känsla….

Jag slåss fortfarande med en viss osäkerhet angående min matallergi. Det går ju liksom inte att gå in, köpa en bulle och så funkar det. För det gör det inte.. 🙂 Jag brukar ha med mig extra käk, men det finns några saker som funkar och det gör mig riktigt glad! Vi hittade ett lite speciellt ställe där vi fikade, och tro mig eller ej, men detta lilla ställe hade saker som funkade för mig! Tjoho!

-4972
Terje tog bilen dit, själv flög jag…. 🙂

Blev en toppendag, med ett extrastopp i Karlstad. Eftersom vi har en födelsedag i familjen i juli, så hoppade vi in på XXL för att se efter present. Det hittade vi inte, däremot kom frun i huset ut med en ny driver – så ja…blev väl rätt bra i alla fall! 🙂

Åk till Persberg, ni kommer inte att ångra er – vare sig ni kollar på sjön eller huset!

2 thoughts on “Ack Värmeland du sköna….!

  1. Så fina bilder av en svunnen antagligen storhets tid.Tråkigt att hus får stå och förfalla så

    1. Ja Ingrid! Faktum var att man kände ett stort vemod. Så mycket man troligen kunnat göra för att hindra förfallet!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.