Jag läste en artikel för ett tag sedan om förlåtelse. Hur man för det mesta tvingar barn att förlåta sin vän. Vi har alla gjort det, föst barnet framför oss och tvingat det att säga förlåt till sin kompis – trots att de kanske varken vill, eller egentligen inte tycker sig ha gjort fel. Och kanske till och med är riktigt förbannad.

Artikeln menade att man skulle ta barnet åt sidan, och fråga barnet ”hur det vill förlåta”. Fast det där tycker jag nog att man kan använda på vuxna också. Själv är jag skorpion, så jag förlåter inte.. 🙂 Men på er andra.. 🙂 (Klart jag förlåter, fast det ligger nåt i det man säger om skorpioner och ”oförrätter”. Vad man säger? Att en skorpion förlåter inte, den ger igen.. 🙂 )

Ordet förlåt kan för mig kännas lite urvattnat. Som en envägskommunikation. Något man hasplar ur sig för att få lite lugn och ro 🙂 (Ja, jag vet att det finns en djupare betydelse, och jag vet vad ordet innebär – men det här inlägget är mer från min sida sett 🙂 Så lugn och fin nu! ) Man använder ordet förlåt mer frekvent. ”Förlåt att jag är lite sen, förlåt om jag ställer till det…” Så detta ord är det faktiskt helt tomt i innebörd för mig, det används så ofta att det tappat sin mening.

Ordet försoning däremot är ett av de finaste ord jag vet. Om jag skulle få välja ett enda ord att bära med mig resten av livet skulle jag välja detta ord. För mig har det flera dimensioner. Har jag försonats med något har jag både förlåtit och samtidigt visat acceptans av vad som hänt. För mig betyder ordet försoning att jag kommit till ro med det inträffade, vare sig det är någon konflikt eller något som inträffat för dig i livet och som du måste bearbeta. Är du försonad med det som hänt har du fått ett lugn.

Och meningen ”hur vill du förlåta” innebär för mig att jag får lösa konflikten på ett sätt som gör att jag är tillfreds med det som hänt. Att bollen är på min planhalva….Håller du med?

 

-0798
Jag har som mål att lägga in sprillans nya bilder varje söndag. Det är den blandningen jag valt på bloggen. Gamla bilder på torsdagar – och helt nya bilder på söndagarna. Detta är första gången jag har fått köra arkivbilder på en söndag – är ju i Stockholm och mår gott denna helg! Har liksom inte tid att bänka mig framför burken då. Men bilderna du ser här är faktiskt hyfsat nya.
Det är dessutom klatschigt beige ute  nu, och inte så himla upphetsande att fota….
Jag hade att välja mellan några riktigt dåliga rådjursbilder eller dessa trädbilder – så valet var inte speciellt svårt 🙂

Nästa helg lär det komma flång nya bilder från mig – från huvudstaden!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.