Så var vi här igen då, vid inlägget som jag gillar så mycket. När jag får tillfälle att summera året. Detta år har varit ett kluvet år för mig. Hälsan har varit i bott, men personligen och fotomässigt har det varit tummen upp.

Några reflektioner. En sak som bekymrar mig är egoismen som breder ut sig. Folk har slutat att bry sig om helheten, och ”gruppen”, vare sig det är på jobbet eller fritiden. ”Bara jag får mitt.” Ogillar detta mycket. Det är några få personer som ofta drar tunga lass, och förväntas göra det. Vet ni vad? Titta runt omkring er, och klappa dessa personer på axeln. Dom behöver uppskattning.
Har det gått så långt att vi tror att engagemang är lika med att trycka på gillaknappen på Facebook? Så illa är det nog inte, men ibland funderar jag.
(Mina vänner sitter nu och funderar på vad de gjort mig. Sitt still i båten, detta är ett fenomen som är syns överallt. Framför allt kommer väl ingen att våga trycka på gilla-knappen..haha.) Men rannsaka er själv och er omgivning, kanske en klapp på axeln till nån nära er?

Nog om detta – nu kör vi!!

Januari

januari
Nyåret firades i Arvika, med jättegoa´vänner. Vi åkte sedan ut och skulle fota fyrverkerier. Shit, det är inte helt enkelt alltså. Om sedan objektivet börjar krångla, så biter man sig lite i läppen – för att uttrycka det milt.
Hade tagit några dagar ledigt tillsammans med Terje efter nyår. Kände mig lite hängig när vi gick på stan. Var lite skakig i benen, märkligt. Jag är inte korkad, men när det gäller min kropp är jag det. Vi åkte hem, jag tog tempen – och hade 39.4. (Har jag sagt att jag har extremt hög smärttröskel? 🙂 🙂 ) Vi skulle ut och käka på kvällen. Jag ville inte ställa in, men efter att ha fått onda ögat av Terje så gjorde vi det. Vi var även till Löfbergs Lila Arena och kikade på hockey denna månad. Och jag fick återigen åka hem som en förlorare…
I slutet på denna månad hände även det som jag fasat för. Jag kom hem en kväll från jobbet, hittade Alice i stort sett livlös – en snabb färd till Karlstad, och en timme senare var hon borta.

alice3
Lilla goa Alice. Likt mig hade du stor integritet, tyckte inte om att släppa folk för nära. Men vi klickade, eftersom vi var lika bestämda av oss. Det har funnits några tillfällen i livet när du innebar skillnaden mellan liv och död – genom din kravlösa kärlek. När livet smärtade som mest, var du den som bevakade mig, för att se till att jag mådde bra. Jag förstår att du måste hålla reda på de två andra nu, och att livet är riktigt göttigt för dig – men det är tomt härnere.

 

Februari
Det var också under denna period hälsan var sådär. Jag reagerade ju allergiskt på en massa mat, men det fanns ingen som helst logik i reaktionerna. Sökte läkare, som inte hade en aning om varför jag var så dålig.

Februari
Några sköna promenader blev det, och några riktigt goa´kvällar på Strands med gott folk.

Mars
mars1
En efterlängtad kväll med folk vi gillar blev det i mars. Pedagogen Terje förklarar vilken pil man ska sikta på. Själv såg jag mest de snygga brallorna på skönheten med klotet 🙂

Det var också en helg denna månad som jag en natt höll på att få ringa ambulans, eftersom jag inte fick luft. Det lugnade sig så småningom, men det var segt. Sökte läkare dagen efter, bad att få inhalator – fick till svar att jag skulle använda nässpray mot astmabesvären. Behöver jag säga att jag numera vägrar träffa den läkaren?

mars3
I ett försök att samla mina tankar tog jag med mig kameran ut på promenad. Fick vara med om ett magiskt fototillfälle vid Nygårdskyrkan. Dessa bilder är underbara, och fick faktiskt ett erbjudande om utställning för dessa foton. Får se var det landar… 🙂

April

april1
Det var mycket promenader dessa månader. Jag fattade ju inte ett dugg vad som hände min kropp, och kameran blev en sätt för mig att bearbeta tankarna. Kanske lite dystra bilder, men jag tycker oerhört mycket om denna bild, som är tagen på Värmlandsnäs.

Vi gjorde premiär på Forsbacka i april, med ett begagnat objektiv. Fast nytt för oss förstås.. 🙂

april8
Karln är jag ju kär i sedan länge, men nu fick jag en ny kärlek – objektivet. Oh my my, så bra det är!

Maj
Nu började det hända saker på alla håll och kanter. Jag hade tröttnat på att söka läkare och inte få hjälp, och kom in hos en privatläkare i Göteborg. Äntligen någon som kunde ringa in vad det handlade om. Jag vet att jag är unik, det är vi alla – men vad det gäller allergin är jag unik på alldeles fel sätt. Det var här alla mina ologiska reaktioner äntligen började falla på plats. Jag har fått en sällsynt överkänslighet mot mat, och sättet min mat tillagas på. Tyvärr är den så ovanlig att inte många känner till den. Jag sitter i december och skriver detta inlägg, men har fortfarande inte fått alla svar. Så ovanlig är den. Däremot har jag genom otaliga timmar framför datorn börjat förstå hur den funkar. Äntligen! Efter nästan 2 år….Jag har ett bra liv – men detta har kostat massor med kraft!

I början på denna månad, var vi däremot på ett besök i Värmlandsmetropolen Kristinehamn. Terje skulle göra sin första gaddning. Jag hade också en tid, men vågade inte på grund av alla reaktioner.

maj1

Denna tatuering blev helt underbar, hon har till och med fångat Susannes blick. Otroligt!

Det var också denna månad en otroligt go´tjej klev in på mitt kontor och frågade om jag inte ville fota ett bröllop. Jag sprattlade för allt jag kunde. Det där med att fota bröllop alltså. Varje gång jag gjort det har jag sagt ALDRIG MER! 🙂 Nu är det ju så att jag tycker otroligt mycket om denna tjej, och efter att ha fått tänka till lite (läs: fått en spark av Terje), så tackade vi ja.

-1898
Detta bröllop var ett hemligt sådant. Vi var 7 personer som visste om det, och jag var så himla rädd att försäga mig. Upplevelserna från detta tillfälle kommer jag att bära med mig livet ut. Att höra ”församlingen” när brudparet uppenbarade sig kommer jag aldrig att glömma!

maj20
Mitt favoritkort från dagen. Detta kort har magi…

Det tyckte jag däremot inte när jag kom hem. Vi laddade in alla bilder, jag tittade lite snabbt på mina – sköt iväg stolen och gick ettrig som ett bi ut i vardagsrummet. Jag hade ju inte en enda skarp bild! Som väl var lugnade jag ner mig, och återvände till datorn. Det fanns visst några skarpa.. 🙂

Annars då?
Jo, vi firade lite pärlbröllop jag och Terje. Kan ni tänka er – 30 år som gifta! Vi ville försöka ta några bilder med lite ”edge”. Varför inte försöka återskapa det gamla bröllopsfotot. Så det gjorde vi.. 🙂

maj13
Oj…det blev fel…haha….Terje har en stand-in! 🙂 Tog ett tag att få bilden att sitta!

maj16
Såhär vackert blev det till slut – och tjejerna som bara var en tvärhand hög för 30 år sedan är liiiite längre nu!

Och som grädde på moset denna månad!

maj21
Ser ni? Jag tog poäng i Kamera och bilds Grand Prix! Tjoho!!

Juni
Terje skulle tillbaka och fylla i sin tatuering – och vad hände då?

juni
Då fick frun äntligen sin tatuering! Nu har den faktiskt växt och fått lite mer lull-lull runt sig. Snyggt som attan är det i alla fall! Just dessa ord är oerhört viktiga för mig. De är essensen i mitt liv!

juni3
Om man inte vet vad man ska fota, så är alltid speglingar ett motiv som funkar. Dessa bilder tilltalar mig, de är alltid rätt på nåt vis. Forsbacka är ett ypperligt ställe att fota dessa speglingar.

Vi skulle lämna tillbaka bilder som hade varit med på Åmåls fotofest. Att hitta ett fotoställe som passar tre personer kan vara trixigt. Vi hamnade på ett ställe som ni bara måste besöka i Stockholm. Det heter Snösätra industriområde, och är helt fantastiskt. Graffiti på ett sätt jag aldrig sett förut. Träffade på en kille med en otroligt tillbakalutad stil, cirklade runt honom ett tag…Var det ok att fota?

juni9
Det var det! Han var bara glad att nån ville ta bilder tror jag…

Juli
Nu blir det många bilder… 🙂 🙂 🙂 Jag har försökt sovra i denna månad, men det var otroligt svårt. Är det både Bluesfest, Ostindiefarare och semester – ja, då går det inte.. 🙂

Vi börjar med bluesen. Fick vara i fotodiket även detta år. Det finns några ögonblick när det kändes som jag hade ordentlig ”flow”. Tittar jag på mina bilder i år så är det jättestor skillnad mot förra året. (Gudskelov! 🙂 )

juli6
Denna bild har vuxit i efterhand. Bläddrade bara förbi den först, men nu sitter den som ett läskpapper. Har en del att önska i skärpa, men inte i närvaro 🙂 Den hängde med till de sista bilderna när jag skulle välja ”Årets bild”…

Att vara på rätt plats är viktigt, men slumpen spelar in också…Jag skulle iväg och dokumentera en bild backstage, det var lite bråttom. Kommer springande i diket och träffar på….

juli8
….dessa…! Jag tog mig inte förbi, men det ville jag inte heller. Bara att dra upp kameran och fota. Det är ju sådana här tillfällen man bara drömmer om! 🙂 Artister som bara släpper loss!

Bilden jag skulle ta då? Blev skitbra!

juli9
Det här är ett sådant där tillfälle som känns i magen. Man vill bevara stunden, för jag stod med en person jag tycker mycket om. När man dessutom ser att bilden blir bra så känns det bara så gott! Tack Daniel för förtroende och vänskap!

Efter blues kom båt!

juli12
Alltså, hon var stor! Naivt trodde jag att det var nån liten ynklig båt – och så fel jag hade! Däremot var inte hälsan på topp. Igen. Men nu var det nåt annat…

juli19
En liten selfie när ekan hade anlänt. 🙂 Här har frun 38.5, men skulle fota båten. Begrep att jag skulle tvingas till läkare under kvällen, men orkade inte ta i det där och då. Efter några timmar åkte vi hem, ringde 1177, och sedan var det NÄL som gällde. Fickor är bra på jackor, men inte på tarmen. Där gör dom ont. Riktigt ont. Blev sjukskriven och var riktigt risig. När mina fotokompisar träffades för att öva mörkerfoto på Ostindiefararen låg jag på NÄL och kollade på en droppställning. 🙂 Men jag tvingade ut dom en kväll till! När jag låg på akuten, så fick jag flera mess av bluestjejerna jag fotat. De gillade mina bilder och frågade om de kunde få några bilder. Så himla glad jag blev då!
Denna sjukhusvistelse blev ett uppvaknande för mig. Jag inser att jag inte varit snäll mot min kropp. Det som hände oss för snart tio år sedan har satt spår. Även om jag tror att jag är Stålkvinnan, så är det bara att inse att jag faktiskt är människa. Också. Jag vet att jag ger sken att vara otroligt stark. Det har jag tvingats att bli, jag har inte valt det. Men efter denna sommaren, så är jag stark även på insidan. Jag tar ingen skit längre – i någon form!

juli18
Efter inrådan av läkare, så stack vi ändå iväg till Danmark på semester. (”Spricker tarmen har de läkare där också!” 🙂 ) Jag märker ett mönster på mina bilder härifrån. Jag har hittat tillbaka till de blomsterbilderna som jag tog för några år sedan. Den känslan känns riktigt go´i magen, för det är flera av bilderna som har det där lilla extra. Denna bild hängde också med jättelänge när jag valde årets bild..

Vad hände mer?

juli20
Kolla! Jo, kärringen skrapade ihop några poäng till!

Augusti
Terje och jag pratade på redan förra året att åka till Halden och kolla på Allsång på grensen. Jag AVSKYR allsång, men kände ändå att allt frestade mig lite. Om inte annat så var det kul att bara dra iväg.
Vi hade sån tur att när vi kom till fästningen så stod artisterna och repade. Och vi fick kanonbilder!!

augusti6
Och så hamnade vi i tv. Vi syns om man spelar avsnittet i slowmotion. Upprepade gånger.  🙂 Hur som helst så var det en kanondag!

När vi kom tillbaka till Åmål mötte vi två medlemmar i vår fotogrupp. Det skulle ju vara kometregn!

augusti2
Skitsvårt att fota, och stundtals otroligt frustrerande! Var länge sedan jag svor så mycket.  Men förbaskat kul att fota tillsammans med andra tokar. Sov vi gott sedan? You bet!

Jag har en gen i min kropp, som gör att jag ibland måste testa var mina gränser går. (Frågar ni min omgivning, så testar jag de gränserna rätt frekvent 🙂 ) När jag fick frågan om jag ville gå mannekäng så svarade jag blankt nej. Men sedan började jag tänka. Hade jag inte lovat mig själv att säga JA till livet i år?

unnamed
Så det blev en liten runda på podiet.. 🙂

Min semester var slut, och började jobba igen. Så började det plinga i min telefon, och jag fick en massa grattis! Förstod ingenting. Fyller ju inte år, eller firade nåt annat…????

augusti4
Till slut fick jag reda på vad det var! Hade vunnit en omgång i Kamera och bilds tävling! Att påstå att jag var glad var en underdrift! Jag tycker inte själv att jag tar bra bilder – jag har ju bara kul! Men tack vare denna bild, så har jag fått större självförtroende på bildfronten. Jag kan ju faktiskt! I början på 2016 kommer jag att få reda på om jag blev Årets bild, jag hoppas – men inser också att det blir svårt. Fast…jag har faktiskt 10% chans!

September
Då är det Ljusfest i Åmål. Var sådär lagomt sugen på att fota denna gång – men det blev några bilder!

september

september1
Han väntade 56 år, men sedan marscherade han snabbt herr Olsen. Även fruns tatuering blev lite större vid detta tillfälle. Snyggt satt…!

Det var också i denna månad jag kom in på världens roligaste högskoleutbildning. ”Att skriva för webben och interaktiva medier.” Låter inte upphetsande. Var otroligt upphetsande..! 🙂

Oktober
Under sommaren bestämde vi oss för att ge ut en bok om Bluesens 25 år. Det har varit otroligt mycket arbete med det, men också oerhört lärorikt! Vi bestämde oss också för att göra en gemensam utflykt neråt Falköping. Vår guide i trakten hade letat upp ställen som vi nog aldrig mer kommer att få se. Men minnet jag kommer att bära med mig är när vi skulle stanna vid en otroligt snygg utsiktsvy. På vägen dit passerade vi en kyrka där det var bröllop. Vad tror ni de hade gjort om 3 bilar hade tvärstannat, och 7 fotografer hade rusat ut. Tagit några bilder, och sedan slängt sig in i bilen och åkt? Klockrent! Jag kan lova   att vi alla ångrade att vi inte gjorde det!

Oktober
Vad det är? Falköpingsbjörkar 🙂

Vad hände mer denna månad?

oktober2
Tror ni jag njutit eller? Jag hade aldrig vågat tro detta, men det har gjort mig så gott!

November
Det jag kommer ihåg mest från denna månad är min födelsedagspresent. Hade önskat mig att få gå på ”Ägd” med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Det var så himla bra att jag levde på detta resten av året!

Annars så fick jag för mig att dra igång med ett projekt att fota Åmål. Gick sådär.. 🙂

november
Såhär såg inte bilderna ut i mitt huvud… 🙂

December
Denna månad har bara varit kul hela vägen! Dels har jag blivit något lite bättre i min allergi, vilket innebär att jag börjar närma mig nåt som liknar ett normalt liv.  Att jag sedan haft träffar med människor jag bryr mig om har gett mig massor med energi! Det var också i denna månad som en klok person sade precis orden jag behövde höra. Tack för det ”frun i Ör” 🙂

december5
Tro mig. De där poängen jag tagit i Grand Prix kommer jag att köra med länge! Mycket länge! 🙂 Man har liksom inte roligare än man gör sig…..

Vad tror jag om livet? Jag har en hel del spännande saker framför mig. Ett är boksläppet med vår fotogrupp TILT. Ser oerhört mycket fram emot det, eftersom vi till och med får vara med när boken trycks. Sedan finns det ett annat projekt i pipeline. Det är än så länge hemligt, och kommer att vara det ett tag till.
Året som kommer kan också vara ett år som kan komma att kännas i hjärtat. Det är ju snart 10 år sedan vårt liv förändrades. Julen som gick gjorde ont, vilket förvånade mig. Det har ju trots allt gått några år. Men jag inser också att det är såhär vårt liv kommer att se ut. Men det är då, och nu är nu.

Jag har ett bra liv som jag trivs med, och även om kroppen har spökat har jag rett ut det. Till hjälp har jag haft en drös med fina vänner. De har lyssnat in, och kunnat puffa mig vidare när jag snurrat runt i cirklar. Nya vänner har jag fått, och har fått tillbringa kvällar i sällskap jag inte varit förut. Har älskat varenda minut! Så tack alla ni som gett mig den där bredsidan jag så väl behövt.

Så tack alla runt mig, med Terje som given etta förstås. Han har det inte lätt. Fråga honom om incidenten på ICA-parkeringen i Mellerud får ni höra. När inte kärringen vill till NÄL kan det bli lite tokigt. Skrattar gott åt det nu, men det gjorde jag inte då! 🙂 Fast – är jag inte rätt go´egentligen?! 🙂

Pussåkräm allihop!

Avslutar inlägget med ett av mina favoritmotiv. En sprillans ny bild från en liten tur i december!

december4

Vill du se mer av mina bluesbilder så kan du kolla här!
Bilder på Ostindiefararen hittar du i denna länk!
Ljuvliga Danmarksbilder kan du få med ett klick här!
Asch, ta dig några minuter för att kolla igenom bloggen, du kanske hittar nåt du gillar? 🙂

2 reaktioner på “Happy life, happy wife, and a happy new year!”

  1. Åh, vilket långt och härligt inlägg Maria! Tycker att du skriver så fint om både det ena och det andra.
    Hoppas att du får ordning på allergin så att du mår så bra som du förtjänar.
    Stor kram och ett riktigt gott nytt år!

    1. Tack för att du skrev härligt, efter ordet långt ???. Har försökt att sovra både bilder och ord, men det gick inte. Jag har inte dagsläget inte haft en allergisk reaktion på en månad. Gissa om jag är glad! Tusen tack för en fin kommentar och en stor kram från mig ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.