Jag hade ursprungligen tänkt kalla detta inlägg ”Snopp eller snippa, spelar det nån roll?”, men jag hade inte tillräckligt med mod att göra det. Könet spelar roll om du har foto som intresse. När jag läste Rockfotoemmas inlägg , så kände jag att jag gick igång lite. Hon har en poäng i det hon skriver. Kvinnor är otroligt dåligt representerade i olika fotosammanhang.

När jag är på olika fotoevent så vet jag redan i förväg att jag kommer att vara i minoritet. Kvinnorna är inte det dominerande könet, om man säger så. Herrarna är i regel några år äldre än mig, men de vet vad som gäller inom foto. Prylarna är viktiga! Man måste ju ha rätt utrustning! Om man sedan är så uppdaterad inom området är mindre viktigt… 🙂

Givetvis så begriper jag att vi själva måste ta fajten och visa att vi finns. Vi måste våga! Är det så att män är så vana att ta för sig, och stå i första ledet att de inte ens tänker på det? Eller att kvinnor är så vana att backa att även det går per automatik? Är vi rädda för att misslyckas? I så fall är det hög tid att ändra på det! Men att vara duktig fotograf innebär faktiskt inte per automatik att jag är en man. Den som är bäst ska tillfrågas. Oavsett kön! Det är så självklart att man inte ens borde nämna det.
Jag fick häromdagen en inbjudan till en naturfestival i min närhet. Inte en enda kvinnlig fotograf stod med som affischnamn! Kom inte och säg att det inte finns någon! Skulle också vara intressant att se hur deras styrelse ser ut.

Som väl är så finns det motsatser som bekräftar regeln. Jag är med i en fotogrupp, där övervägande delen i den består av kvinnor! Heja på oss i TILT photogroup! Jag var också himla nöjd när jag såg att Kamera och bilds tävling vanns av en kvinna. Två av de fyra första placeringarna i tävlingen bestod av kvinnor. (Vinnaren, och så otroligt nog jag själv.) På Åmåls fotofest har vi faktiskt premierat kvinnorna som utställare. (Men ni kanske skulle komma på ett möte, och kika på fördelningen män och kvinnor i vår grupp 🙂 )

Så, är en man en bättre fotograf för att han har en snopp?

Manlig kopiera
Nej, det är man inte. Faktum är att jag tycker att jag själv tar mer ”manliga bilder” . Men den diskussionen tar jag i ett annat blogginlägg…

Har man sämre teknik, och teknik-kunnande för att man har en snippa?

Quinnlig kopiera
Nix, i vårt hem är det jag som står för teknik-köpen. Jag gillar teknik, och jag är bra på det. Däremot håller jag mig ifrån allt vad bakning heter, varför ens testa när det är Terje som gör det bäst?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.