Varning! Det kommer inte vara så högt BNL på detta inlägg….(och tål ni inte svordomar, bör ni sluta att läsa nu)

Jag har fått någon form av allergi. Blir tät i bröstet, får svårt att andas och får utslag i ansiktet. Har därför fått besöka Balderkliniken i Åmål ett antal gånger sista tiden, eftersom man haft svårt att ”ringa in” vilken allergi det rör sig om. Ingen skugga faller på Balder över det jag kommer att skriva om nu. De har gjort vad de kunnat.

Min allergi är troligen mot någon form av föda. Jag får inte ihop någon röd tråd i hur jag reagerar, eller vad jag reagerar mot. Min kost är inte så varierad, och har milt sagt ”mental skörbjugg” just nu. I min värld så trodde jag att när man inte hade resurser där man bor, så ska man skickas vidare dit resurserna finns eller hur?
Man ska ju så fint kunna välja vårdcentral, enligt § 5 i Hälso och sjukvårdslagen. Enligt vårdgarantin ska jag dessutom ”inom en viss tid” kunna ges besök i den specialiserade vården….Men nej, se det får man inte!
Läkaren i Åmål skrev remiss till NÄL med önskan om ”skyndsam behandling”. Men det sket sig i kvadrat, då jag veckan efter får ett brev hem där man avslår hans remiss. I brevet  står det att man beslutat att inte kalla mig, samt om jag önskade få reda på orsaken till deras beslut skulle jag kontakta min vårdcentral….???
Jag gjorde så, fick reda på att remissen inte varit fylld med den info som önskades (enligt NÄL, men enligt läkaren fanns det som krävdes på remissen). Fine, men komplettera då? Fick till svar att det inte skulle hjälpa, NÄL skulle inte ta emot mig ändå…

Vad har hänt med sjukvården i Sverige? Har vi inte alla rätt till sjukvård? Har vi inte rätt till hjälp när vår egen primärvård går bet? Vad krävs för att jag ska få vård/hjälp? Om det inte räcker med att jag har svårt att få luft, då vete tusan vad jag ska prestera.

Nej, skäms ta mig fan, säger jag! Jag tycker det här är ynkligt! Dessvärre misstänker jag att jag är långt ifrån unik, och att detta nog är vanligare än man tror. Jag är ju ändå frisk och orkar kämpa, och det tänker jag göra. Aldrig i livet att jag accepterar detta!

Vad har hänt efter detta då? Först satt jag faktiskt en hel kväll och stirrade in i en vägg. Gråten var mycket nära. Sedan blev jag arg och kränkt. Googlade fram en specialistläkare i Göteborg. Pratade med dom på en torsdag, hade en kallelse med tid på en fredag. Det är sånt som kallas ”service”, ni gubbar i landstinget som bestämmer!
Jag har även skrivit en så kallad ”egenremiss” till Allergimottagningen på NÄL för att se om dom accepterar MIN ansökan. Om de gör det får de nog hålla i hatten, för då åker mitt topplock på riktigt.
Och ja, jag kommer att anmäla NÄL när detta är över. Denna behandling accepterar jag inte! Det måste väl finnas en anledning för att möjligheten att anmäla heter Lex Maria, eller? ( 🙂 ) Ska bara läsa in mig lite mer på Hälso- och sjukvårdslagen först.
I fredags fick jag besked från Allergimottagningen angående min egenremiss. Den har gått igenom, och jag ombeds ringa för att beställa tid. Jag ser fram emot detta samtal. Misstänker starkt att jag skulle behöva nåt slags mentalt filter för att inte bli för ettrig, men det tar jag då…(däremot funderar jag. Vad var det i min remiss som gjorde att symptomen helt plötsligt gjorde att jag bedömdes behöva hjälp, men inte när läkaren skrev?)
11150157_10153780872403242_2496130972305878435_n

6 reaktioner på “Men nån jävla måtta får det väl ändå vara…?!”

  1. Svensk sjukvård är en gåta, jag vet jag har testat den. Det märkliga är att man betalar skatt för att få sjukvård, förr var dessutom den skatten lägre och den räckte till bra sjukvård till oss alla. Nu får man betala en gång till för att gå privat då den via skatten inte finns där längre.

    1. Din kommentar är ljuvlig Margareta! Man skulle kunna säga huvudet på spiken! Det är liksom detta jag inte fattar…Jag betalar skatt, jag söker vård, jag får ingen vård – vem tar ansvar???

  2. Jag fick en remiss från Balder till Allergimottagningen, efter många om och men… men nu behöver jag inte längre gå via vårdcentralen utan nu kan jag kontakta allergimottagningen direkt. De var väldigt bra där nere och gjorde en väldigt grundlig undersökning, hoppas du kommer dit snart. Mig testade dom men det visade inget på pricktesterna fast jag har symtomen, fick mediciner ändå (Nu är det inte mat jag är allergisk mot) Men vet av erfarerenhet med Johannes vad svårt det är att ringa in när det gäller mat. Vi och dagis höll på i mpnader och skrev ner allt han åt utan att lyckas fullt ut att ringa in vad han inte tålde, det är ett jäkla detektivarbete…..

    1. Håller med dig Lena, detektivarbete är det rätta ordet! Igår hade jag ett ”bakslag”, och tror tyvärr att det är räkor. Det som fascinerar mig att det så fullständigt bara blossat upp såhär. Från ena dagen till den andra…Man känner sig verkligen som ”den lilla människan” i det här, eftersom det känns som att man får ta hela fajten själv utan hjälp från sjukvården. Det är ju dom som ska hjälpa mig, eller hur?
      Jaja, förhoppningsvis kommer jag in snart!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.